Блог статии од Самодовербата и сликата за себе

Работи кои луѓето со висока самодоверба не ги прават

Добро е познато дека високата самодоверба е есенцијална состојка за успех во било кое подрачје од нашиот живот. Без таква самодоверба, ние се плашиме да превземеме ризици и немаме храброст да ги видиме и истражиме широките хоризонти во нашите животи. Луѓето со висок степен на самодоверба, веруваат во својот успех.

Прочитај повеќе

Ти можеш многу повеќе

Зошто некои луѓе имаат висока, а некои ниска самодоверба? Што е причината за тоа: во строгиот внатрешен критичар, негативните мисли, неумешноста да се постават лични граници и да се каже "НЕ"...?

Прочитај повеќе

Со оспорување на негативните базични убедувања до поголема самодоверба

Негативните базични убедувања се заклучоци за нас самите, до кои сме дошле во периодот на детството, на основа на негативните искуства кои сме ги доживеале. На пример, дете кое постојано е казнувано и критикувано, може да дојде до заклучок односно убедување како на пример: ,, Јас сум бескорисен“ или ,,Јас сум лош“.

Прочитај повеќе